Blogg

Lite om Pantotensyra-Vitamin B5

Pantotensyra-Vitamin B5 är ett vattenlösligt vitamin. Dess namn kommer från grekiskan pantos vilket betyder ”överallt”. Små mängder pantotensyra finns i nästan alla livsmedel, kanske ett

Läs mer »

Lite om Niacin-Vitamin B3

Den som tillerkänns upptäckten av vitaminet B3, niacin är den polske biokemisten Casimir Funk (1884-1967). Upptäckten kopplades till den vid denna tid vanliga bristsjukdomen pellagra.

Läs mer »

Lite om Riboflavin-Vitamin B2

Riboflavin upptäcktes av den tysk-österrikiske biokemisten Richard Kuhn, han tilldelades Nobelpriset 1938 för sitt arbete med vitaminer.  Riboflavin förekommer i maten främst i formerna FMN(Flavonmononukleotid)

Läs mer »

Lite om Tiamin-Vitamin B1

Tiamin är ett svavelhaltigt vitamin, därför kan det lukta lite illa. 1884 beskrev en japansk militärläkare om förekomsten av brist på tiamin. Bland japanska sjömän var dödligheten stor i bristsjukdomen beriberi men han upptäckte att om de åt mer proteinrik mat så minskade dödligheten, emellertid så visste han ju inte att det var kopplat till tiamin.

Läs mer »

Antioxidanter

Sanna Ehdin: Antioxidanter är inte farligt vid cancer KURERA DEBATT 13 december, 2019 Slutsatser Ni kan lugnt fortsätta dricka era ingefärashots, gurkmeja, ta kosttillskott, äta blåbär

Läs mer »

GLAD PÅSK

Glad Påsk På Er önskar vi på kmk-kliniken.
Nu tar vi lite Påsk ledigt och är här igen Tisdag19/4

Läs mer »

Lite om Zink

I början av februari drabbades jag av Covid och hade feber i 7 dagar. Men efter 3 dagar så var all smak och luktkänsla helt

Läs mer »
Food Detective Test
mat

Har du matintolerans?

Med blodtestet FoodDetective mäter man antikropparna IgG med direkt svar via enkelt stick-i-fingret blodprov. Med detta test kan man identifiera födoämnen som kan utlösa en

Läs mer »

Senaste inläggen