Blogg

Semester

KMK-kliniken har semesterstängt veckorna 29,30,31. Vänliga hälsningar Olle Håkansson

Läs mer »

Bra att veta om Aklorhydria

Aklorhydria och hypoklorhydria avser tillstånd där produktionen av saltsyra i magsekret från magsäcken och andra matsmältningsorgan är frånvarande respektive låg. Det är förknippat med olika

Läs mer »
Bra att veta om hjärtsvikt
sjukdomar

Bra att veta om hjärtsvikt

Hjärtsvikt, ofta använt för att benämna kronisk hjärtsvikt, innebär att hjärtat inte kan pumpa tillräckligt för att upprätthålla blodflödet och för att möta kroppens behov.

Läs mer »
Fibromyalgi
sjukdomar

Bra att veta om Fibromyalgi

Fibromyalgi eller fibromyalgisyndrom är ett medicinskt syndrom som främst kännetecknas av långvarig smärta och allodyni i så mån att relativt lätta tryck uppfattas som smärta.

Läs mer »

Lite om Folsyra-Vitamin B9

Vad är folsyra? Folsyra är den oxiderade formen av vitaminet, vilket ofta förekommer i tillskott och näringsberikad mat. Folater refererar till den reducerade formen av

Läs mer »

Lite om Pyridoxin-Vitamin B6

Vitamin B6 är ett vattenlösligt vitamin som är en del av B-vitaminkomplexet. Till vitamin B6-föreningarna räknas bland annat. Pyridoxin (PN) Pyridoxal-5-fosfat (PLP) Pyridoxinsyra (PA) År

Läs mer »

Lite om Pantotensyra-Vitamin B5

Pantotensyra-Vitamin B5 är ett vattenlösligt vitamin. Dess namn kommer från grekiskan pantos vilket betyder ”överallt”. Små mängder pantotensyra finns i nästan alla livsmedel, kanske ett

Läs mer »

Lite om Niacin-Vitamin B3

Den som tillerkänns upptäckten av vitaminet B3, niacin är den polske biokemisten Casimir Funk (1884-1967). Upptäckten kopplades till den vid denna tid vanliga bristsjukdomen pellagra.

Läs mer »

Lite om Riboflavin-Vitamin B2

Riboflavin upptäcktes av den tysk-österrikiske biokemisten Richard Kuhn, han tilldelades Nobelpriset 1938 för sitt arbete med vitaminer.  Riboflavin förekommer i maten främst i formerna FMN(Flavonmononukleotid)

Läs mer »

Lite om Tiamin-Vitamin B1

Tiamin är ett svavelhaltigt vitamin, därför kan det lukta lite illa. 1884 beskrev en japansk militärläkare om förekomsten av brist på tiamin. Bland japanska sjömän var dödligheten stor i bristsjukdomen beriberi men han upptäckte att om de åt mer proteinrik mat så minskade dödligheten, emellertid så visste han ju inte att det var kopplat till tiamin.

Läs mer »

Senaste inläggen