Lite om Tiamin-Vitamin B1

Tiamin är ett svavelhaltigt vitamin, därför kan det lukta lite illa. 1884 beskrev en japansk militärläkare om förekomsten av brist på tiamin. Bland japanska sjömän var dödligheten stor i bristsjukdomen beriberi men han upptäckte att om de åt mer proteinrik mat så minskade dödligheten, emellertid så visste han ju inte att det var kopplat till tiamin. Utan det upptäcktes av en holländsk militärläkare att höns som utfodrades med polerat ris utvecklade förlamning i nervsystemet. Han drog slutsatsen att ett viktigt näringsämne finns i de yttre skikten av säden. Det ledde till upptäckten av vitamin B1 och han fick Nobelpris för detta 1929.

Tiamin-vitamin B1 finns i så kallade fri form i vegetabilier som vi äter och då kan tarmcellen ta upp det direkt. Däremot i animalier så är tiaminet i så kallad bunden form och då förekommer som TDP(tiamin-di-fosfat), TMP(tiamin-mono-fosfat), och TTP(tiamin-tri-fosfat). De bundna tiamin sorterna måste bearbetas i tunntarmen och befrias till fritt tiamin, annars kan vi inte ta upp dem. Det här gäller de flesta vitaminer vi äter att de är bundna till något fosfor till exempel och då måste det frigöras. Till detta krävs att vi har en fungerande galla som kan avge gallsalter och en bukspottkörtel som kan avge matsmältningsenzymer. För att enzymerna ska kunna tillverkas i bukspottkörteln krävs det vitamin B3, B6 och zink. Det här ett exempel på hur viktiga B vitaminerna är för varandra, hur de samarbetar. Upptaget i tarmen i doser upp till 5 mg är relativt högt men i högre doser bedöms upptaget som högst uppgå till ca. 30%. Saker som kan hämma upptaget är alkohol, folsyrabrist.

I tarmcellen så byggs tiaminet upp igen så att tiaminet antar en funktionell form, och för att kunna frakta tiaminet till levern och andra organ för att kunna lagras där och kunna fraktas ut till målcellen där det ska användas.

Lagring i kroppen är ungefär 25-30 mg och mestadels i muskler, hjärta, hjärna, lever och njurar. En frisk vuxen människa förbrukar ca 1,2 mg/dag men vid sjukdom ökar förbrukningen till ca 3 mg/ dag, så utan tillförsel så är det inte svårt att utveckla tiaminbrist.

Tiaminberonde enzymer finns kroppen alla celler vilket innebär att en brist påverkar alla organ i hela kroppen.

Tiamin behövs i våra kroppar till bland annat;
för en fungerande omsättning av proteiner, fetter och kolhydrater.
Det behövs för att kroppen ska kunna tillverka energi i de så kallade mitokondrierna i cellerna tillsammans med många fler näringsämnen.
Det är viktigt för vårt nervsystem, viktigt för vår synförmåga.

Viktigt för att våra muskler ska fungera, att vi har en muskeltonus som är viktigt för vår kroppshållning och för att skydda våra leder.

Viktigt för ett väl fungerande matsmältningssystem, är aptiteglerande brist på tiamin ger en minskad matlust.

När det gäller hur mycket tiamin vi kan ta via ett tillskott så finns det inte någon giftigt dos konstaterad för oss människor, och optimalt intag kan vara 50 mg per dag ska man behandla en brist så krävs högre doser.

Senaste inläggen