Sanna Ehdin: Antioxidanter är inte farligt vid cancer
KURERA DEBATT 13 december, 2019
Slutsatser
- Ni kan lugnt fortsätta dricka era ingefärashots, gurkmeja, ta kosttillskott, äta blåbär och morötter med mera. Som en del i en i övrigt hälsosam livsstil. Ta gärna antioxidanter, men en panel av dem.
- Martin Bergö drar för stora växlar på sina mycket begränsande resultat med enbart två antioxidanter, på möss och i cellkultur.
- Alla som vill undvika cancer och metastaser ska låta bli allt socker. Det är en slutsats man kan dra från hans forskning. Lämplig mat för att undvika metastaser, eller vid cancer, är ketogen kost med nästan uteslutande naturligt fett och protein.
- Bergös märkliga uttalande i Sveriges Radio P1 säger mer om honom: ”Trossatsen om att antioxidanter är bra är så fruktansvärt djupt rotad att den nästan har religiösa undertoner.” Professor Bergö är tydligt inte ens intresserad av att ta del av alla tiotusentals artiklar om antioxidanter positiva verkan på hälsan och mot sjukdomar inklusive cancer. Och Bergö mottar stora anslag från Cancerfonden – så är det detta ni vill betala till?
- Den syntetiska ”dramascen” som Martin Bergö återigen konstruerat: En lögn blir inte en sanning för att man upprepar den tillräckligt ofta…
Professor Martin Bergö varnade i måndags i Studio P1 för ”ingefära, gurkmeja – och den där shotskulturen. Han påstod att ”ju mer mat av detta man äter desto större är risken att man skyddar en tumörcell inne i kroppen – som du ännu inte upptäckt”. Han hävdade vidare att ”vi vet tydligt att tumörer mår bra om man ger dem antioxidanter, varvid tumören tillväxer fortare och sprider sig fortare.” Bergö stöder detta på deras nya studier publicerad i prestigefyllda journalen Cell – men stämmer detta verkligen, frågar sig immunologen, forskaren och författaren Sanna Ehdin? Professor Per-Arne Öckerman menar att Bergös forskning om antioxidanter och cancer är ”ovetenskaplig med oetiska slutsatser”. Andra näringsexperter varnar för hans slutsatser.
Antioxidanter är väl dokumenterade och erkänt viktiga som skydd mot degeneration och åldrande. De hindrar de fria radikalernas angrepp genom att ge bort eller ta upp elektroner utan att själva omvandlas till fria radikaler. Därmed förhindrar de skador på mitokondrierna, det vill säga energiproduktionen‚ som annars är den främsta orsaken till sjukdomar och åldrande (låg energiproduktion).
Det finns ett koppel av antioxidanter, uppemot 300 stycken. Antioxidanter är näringsämnen som finns hos mängder av ätbara växter. Exempel på antioxidanter är C-vitamin, bioflavonoider, betakaroten, E-vitamin, selen, magnesium och glutation – vilka arbetar tillsammans som ett team. Det hjälper alltså inte att bara få i sig en eller två av dem utan man måste ha alla för att antioxidationen ska fungera. Inte heller kan man ge en enstaka i hög dos, för det kan få motsatt effekt.
Andra antioxidanter är betakaroten (i morötter), bioflavonoider (i blomkål, björnbär, citrus, katrinplommon, nypon), indoler i korsblommiga grönsaker (broccoli, brysselkål och grönkål) och limonoider (i citrusfrukter). Magnesium är en annan viktig antioxidant, och brist på magnesium gör att de fria radikalernas aktivitet i cellerna ökar, vilket sätter ner cellernas funktion och bidrar till ett för tidigt åldrande.
LÄS OCKSÅ: Bör man undvika antioxidanter?
Bergös forskning om antioxidanter och cancer
Martin Bergö, professor i molekylär medicin vid Karolinska institutet, har själv deklarerat att ”Antioxidanter kan skydda en frisk cell från att bli en cancercell – och förmodligen också en frisk person från framtida cancer. Forskning på möss från vår och andra forskargrupper har visat att om man ger antioxidanter till en ung frisk mus som är benägen att utveckla cancer senare i livet, så minskar tumörutvecklingen.”
Varför vill Bergö skapa förvirring genom att ge enstaka höga doser i ett multi-system som behöver flera komponenter för att fungera? Martin Bergö hävdar att hans forskning visat att antioxidanter istället för att skydda kroppen mot sjukdomar, kan öka risken för cancer. Bergö påstår att cancerpatienter ska vara försiktiga med blåbär, ingefärashots, gurkmeja och så vidare, ”för där vet vi tydligt att tumörer mår bra om man ger dem antioxidanter”.
Reportern i Studio P1 undrade: ”Om jag äter mycket morötter, ingefära, blåbär, så kan det faktiskt gynna en dold cancer som jag har?”
Bergö svarade: ”Absolut är det så. Det är en dosfråga, det är inte en fråga om vilken typ av antioxidant det är utan forskningen visar att det är en dosfråga helt enkelt.”
Nej, dessa påståenden är felaktiga och falska. För Bergö drar för stora växlar på sina mycket begränsande resultat med enbart två antioxidanter, på möss och i cellkultur. Vad artiklar från Martin Bergös forskargrupp har visat är att behandling med syntetiska former av antioxidanterna N-acetylcystein (NAcCys) och en vattenlöslig form av E-vitamin (Trolox) har försämrat prognosen för lungcancer och malignt melanom hos möss. Dessutom hade man inte ens injicerat mössen med vitamin E och NAC – utan gett det via vatten och foder, vilket betyder att kontrollen av upptaget och nivåerna som mäts hos mössen är lågt. Där finns inte heller någon blodanalys på mössen angående deras vitamin E-nivå.
LÄS OCKSÅ: C-vitamin är livsviktigt
Varna alla cancersjuka för socker
Martin Bergös artikel, som är publicerad i tidskriften Cell, visar är att socker (glukos) är näring för cancerceller eftersom glykolysering (när glukos omvandlas till energi, ATP) är det som driver metastaseringen av lungcancer.
Alltså ska Bergö istället för att varna för antioxidanter, varna alla cancersjuka från att äta socker och uppmuntra dem att äta rikligt med en bred variation av antioxidanter, helst via maten.
Enligt artikeln i Cell är det en enda exponering med NAC och vitamin E en vecka efter tumörexponering. Hela förfarandet med hur han ger dem dessa syntetiska antioxidanterna, vilken dosering och varför den dosen är mycket märkligt och omotiverat. Dessutom om en forskare finner så anmärkningsvärd effekt – så måste man upprepa den med olika doser av dess syntetiska vitaminer. Det är bara 9-15 möss i varje studiegrupp, alltså väldigt få möss. Det är märkligt att tidskriften Cell godkänner Martin Bergös slutsatser för publicering.
LÄS OCKSÅ: Vilseledande rekommendationer eller inte?
”Omotiverade, ovetenskapliga och oetiska slutsatser”
Professor Per-Arne Öckerman debatterade år 2015 med Martin Bergö och sammanfattade diskussionen: ”Bergös slutsatser är omotiverade, rentav ovetenskapliga och oetiska – därför att forskning med en till två antioxidanter medger inga generaliserade slutsatser.” Öckerman motiverade vidare:
1: För att studera antioxidanteffekter måste man arbeta med många antioxidanter samtidigt, inte med bara en till två ämnen.
2: NAcCys och vissa former av E-vitamin har ingen positiv effekt eller en direkt negativ effekt vid cancerbehandling i kombination med cytostatika eller ensamt. De avviker därmed från många andra antioxidanter eller antioxidantrika koncentrat från växter. Varför har Bergö valt just dessa ämnen, som inte är representativa för alla antioxidanter?
3: Bergö tar ett stort ansvar med sin rekommendation, som leder till stor oro, inte minst hos cancerpatienter, vilket dessutom försämrar prognosen för patienterna. Det är därför oerhört viktigt att Bergös slutsatser bekräftas eller bestrids vad avser sådana antioxidanter som cancerpatienter verkligen använder.
4: Omfattande forskning har påvisat förbättrad prognos för cancerpatienter som konsumerat antioxidantrika preparat.
Öckerman refererade även till ett symposium om fria radikaler och antioxidanter på Medicinska Riksstämman i Göteborg 2006, där huvudtalaren professor Rune Blomhoff, berättade att man nyligen kommit fram till samma slutsats vid en kongress i New York. Det vill säga slutsatsen var att all forskning om antioxidanter måste göras med ett brett spektrum av antioxidanter – och att forskning om enstaka ämnen mycket väl kunde ge motsatt resultat.
LÄS OCKSÅ: Näringsexperten motverkar cancer
Internationell forskning bekräftar antioxidanternas effekt
Den finske läkaren Kaarlo Jaakkola visade redan 1992, att bredspektrum antioxidanter, vitaminer, spårelement och fettsyror i kombination med strålning och/eller cytostatika förbättrade prognosen vid lungcancer hos patienter och minskade biverkningarna. Öckerman gjorde på uppdrag av Socialstyrelsen en genomgång av A, C- och E-vitamin, selen, Q-10, betakaroten, lykopen, melatonin, NAcCys och glutation och visade att samtliga hade förebyggande eller behandlande effekt mot cancer, vilket även gäller i kombination med cytostatika, utom NAcCys och beta-karotin. En studie på vitamin E och bröstcancer visade att det blev en minskad risk för bröstcancer i gruppen som intog störst mängd vitamin E, jämfört med lägst mängd intag via kosten, det vill säga en blandning av tokoferoler och tokotrienoler.
Vid en litteraturgenomgång på PubMed från 2012 till 2015 fann professor Öckerman 13 publicerade studier om antioxidanter och cancer. Av dessa påvisade tolv vetenskapliga studier att olika antioxidantrika extrakt gav celldöd och cytostatisk effekt på cancerceller och/eller i djurförsök. Melatonin gav apoptos för cancerceller, som är programmerad celldöd och ett sätt för celler i organismer att på ett kontrollerat sätt begå självmord utan att skada sin omgivning. Men det gav antiapoptos för normala celler och kallades därför ”smart killer”. Gamma-tokotrienol, en av E-vitaminets former, påvisades ha anticancereffekt, medan alfa-tokoferol, en annan E-vitamiform, minskade effekten av vissa kemoterapeutika.
Slutsats: Allt detta motsäger Bergös generaliserade slutsatser och illustrerar ytterligare det märkliga i hans val av just de antioxidanterna som avviker.
LÄS OCKSÅ: Vi är beroende av vår näringsstatus
Mindre risk för cancer
Att göra studier med enstaka antioxidanter i mycket hög dos görs enbart om man vill demonisera antioxidanter och skrämma bort folk från dem. Att dessutom välja storrökare för sin studie, när det är en grupp som har erkänt dålig kost. Ställ då denna snedvinklade forskningen mot världens största studie på 29 000 finska män som följdes under 19 år som visar på en signifikant minskad dödlighet hos de män som hade högst blodnivåer av Vitamin E, samt 20-42 procent minskad risk för de vanligaste cancerformerna. En studie på vitamin E och bröstcancer visade att det blev en minskad risk för bröstcancer i gruppen som intog störst mängd vitamin E, jämfört med lägst mängd intag via kosten, det vill säga en blandning av tokoferoler och tokotrienoler. Annan forskning från en 20 år lång studie från Harvard Nurses’ Health Study från Harvard Medical School har visat att en kost rik på antioxidanter, såsom vitamin E, vitamin A och betakaroten, avsevärt minskar risken för hjärt-kärlsjukdom.
Professor Per-Arne Öckermans slutsatser är att effekten av ämnen med antioxidanteffekt är beroende av en rad olika faktorer: vilket ämne, ämnets form, dosen, kombination av ämnen eller enskilda ämnen, försöksdjur, cellinje, humana cell-linjer samt humanförsök. Öckermans råd till personer utan känd eller med känd cancer är:
”Ät massor av antioxidantrika födoämnen och ett brett spektrum av kosttillskott. Kombinera detta med gängse behandling, om du har en cancerdiagnos. Ät inte Acetylcystein och Trolox.”
Näringsspecialisten Bertil Wosk skriver i en debattartikel (6,7) att: ”Därför är det lämpligt att äta en näringstät mat som ger ett bredspektrum av dessa potentiella antioxidanter – och att inta kosttillskott.
Mitt råd är: ät många antioxidanter! Ett säkert sätt att få i sig rikligt med antioxidanter är att äta rikligt med grönsaker, bär och IFD-kryddorna vitlök, ingefära, gurkmeja samt dricka ekologiskt grönt te. Enligt den amerikanske fria radikalforskaren Bruce Ames är då risken att man utvecklar cancer hälften så stor. Det finns många örter med antioxidativa egenskaper, och några exempel är ginkgo biloba, kryddnejlika, salvia, rosmarin och japanskt grönt te.
Av Sanna Ehdin, immunolog, författare och forskare
Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.
Referenser:
- BACH1 Stabilization by Antioxidants Stimulates Lung Cancer Metastasis. Cell.2019 Jul 11;178(2):330-345 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31257027
- Replik av Martin Bergö angående antioxidanter och cancer: ”Vårt resonemang är vare sig kontroversiellt eller svårt att förstå” https://newsvoice.se/2015/10/replik-av-martin-bergo-angaende-antioxidanter-och-cancer-vart-resonemang-ej-kontroversiellt/
- Schwenke DC. Does lack of tocopherols and tocotrienols put women at increased risk of breast cancer? J Nutr Biochem. 2002 Jan;13(1):2-20.
- Higher baseline serum concentrations of vitamin E are associated with lower total and cause-specific mortality in the Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 84, Issue 5, November 2006, Pages 1200–1207 – https://academic.oup.com/ajcn/article/84/5/1200/4649236
- Healthy lifestyle in the primordial prevention of cardiovascular disease among young women. J Am Coll Cardiol.2015 Jan 6;65(1):43-51. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25572509
- Replik: ”Bergö-studien” på musceller, antioxidanter och cancer inte verklighetsanknuten, av Bertil Wosk https://newsvoice.se/2015/10/replik-bergo-studien-pa-musceller-antioxidanter-och-cancer-inte-verklighetsanknuten/