Lite om Zink

I början av februari drabbades jag av Covid och hade feber i 7 dagar. Men efter 3 dagar så var all smak och luktkänsla helt borta. Jag tog under sjukdomstiden extra höga doser med zink, ett spårämne som är viktigt för att vi kan känna just lukt och smak. Nu efter cirka 4 veckor med höga doser zink så är min lukt och smak tillbaka.

Zink är ett så kallat spårämne som kroppen använder sig mycket av, zink är med i ett 100-tal kända biokemiska processer, och utgör en komponent i närmare 200 enzymatiska reaktioner. I och med att kroppen använder zink till så mycket och att vi inte har så lätt att ta zink så får vi lätt en brist.

Kroppen använder zink till bland annat:

  • Lukt och smak
  • Produktion av blodceller, i synnerhet vita blodkroppar som är så viktigt för att vi ska ha ett väl fungerande immunförsvar.
  • Sårläkningsförmåga, zink krävs för en förmåga att läka alla former av sårbildning tillsammans med aminosyran arginin, vitamin B5 och C-vitamin.
  • Zink behövs för att vi ska kunna producera saltsyra i magsäcken för att kunna bryta ner maten vi äter.
  • Zink ingår som en viktigt komponent för produktion och reparation av hudceller, så olika hudproblem kan bero på zink brist.
  • Thymus (Brässen) är ett organ i kroppen vars huvudsakliga funktion är att mogna lymfocyter till så kallade T-celler. En av brässens uppgifter är att selektera T-celler som tillverkas av många olika sorter men bara vissa får vara kvar, de som fungerar får vara kvar och icke fungerande och de som reagerar på något kroppseget väljs bort, mycket viktigt annars så skulle dessa celler angripa själva  kroppen och då uppstår autoimmuna sjukdomar.
  • Zink behövs för att kunna tillverka ett zinkenzym i bukspottkörteln som klyver proteiner i matsmältningsprocessen i tolvfingertarmen. Brist på detta leder till nedsatt spjälkning av föda och därav relaterade brister på en rad olika näringsämnen.
  • Zink spelar en viktig roll i hippocampus(hjärnan) arbetsförmåga vad det gäller inlärning och minneshantering
  • Zink är viktigt för reproduktionsorganens arbetsförmåga både hos män och kvinnor. Hos män kan zinkbrist leda till dålig spermiekvalitet och hos kvinnor manifesteras ofrivillig barnlöshet ofta på grund av zinkbrist relaterad störning i balansen mellan östrogen och progesteron.   

Detta är bara några få saker vad zink gör i våra kroppar och när vi drabbas av sjukdomar så dräneras vi på zink väldigt fort. I och med att vi har svårt att ta upp zink så krävs det att vi äter ett tillskott under en länge tid för att få upp en god zinkstatus.

Med tanke på vikten av bra zinkstatus är det lite märkligt att inte skolmedicinen rekommenderar zinktillskott där lukt och smak försvunnit i samband med covid-19.

När det gäller zink i kosten så är de bästa källorna olika former av animalier ex. kött och fisk. Ett genomsnittligt intag av zink kan se ut som

Ca 70% från animalier

Ca 30% från vegetabilier

Olle Håkansson, Hälsoterapeut

Senaste inläggen