Varför välja att vara sjuk när du har rätt att vara frisk?

Grönsaker

I dag är det måndag. Det betyder att det är dags för professor Stig Bengmarks första krönika. Den handlar om kronisk inflammation och att livsstilsändringar, också sent i livet, har visat sig reducera sjukdomsfrekvensen med 50% och förlänga livslängden betydligt. Sådant gillar vi att höra. Trevlig läsning! 

Kronisk inflammation – modern till alla våra sjukdomar

Eftersom all modern forskning visar att något som kallas för kronisk inflammation är startskottet för de flesta, om möjligt alla, sjukdomar, tänker jag fokusera på det i dag. Det finns många sätt för dig själv att motverka kroniska sjukdomar som exempelvis cancer, diabetes och Alzheimers, men för att klara det krävs kunskap.

För 15 år sedan satte jag av mer än ett år till att studera orsakerna till alla kroniska sjukdomar. Till min stora överraskning fann jag då att alla var desamma – samtliga kroniska sjukdomar är syskon eller åtminstone kusiner med varandra. Det var då jag förstod att många, om inte alla, kroniska sjukdomar är orsakade av den långvariga försvarsreaktion och den uttröttning av immunförsvaret, som en kronisk inflammation innebär.

Låt oss ta det från början. Vad är inflammation?

Begreppet inflammation har varit känt i många hundra år. Det kommer från latinets inflammatio, som betyder brand. Det myntades ursprungligen som beskrivning av den förändring man ser när någon vävnad i kroppen utsätts för hot i form av skada eller infektion. Tidigt beskrev man dess fem karakteristiska tecken:rodnad (rubor), svullnad (tumor), smärta(dolor), lokal värmeökning (calor) och nedsatt funktion (functio laesa). Flera av dessa reaktioner är effekter av att kroppen mobiliserar sitt försvar mot en skada, och att den vill inleda läkning. Tidigt lärde man sig att de vita blodkropparna spelar en stor roll här – så fort det uppstår en skadad vävnad lämnar de vita blodkropparna blodbanan för att så snabbt som möjligt avgränsa skadan/infektionen och hejda dess spridning, förstöra/äta upp bakterierna och resterna av de skadade cellerna (något som kallas (fagocytos). Idag vet man dock att reaktionen är mycket mer komplex än så. Reaktionen har fått namnet akut fasreaktion, och i dess spår följer ofta bestående vävnadsskador som t ex ärrbildning och sammanväxningar mellan organ.

Men, vad är då kronisk inflammation?

På senare år har man upptäckt att något vi kallar för kronisk inflammation är vanligt förekommande hos flertalet av oss på grund av att vi lämnat våra förfäders livsstil och matvanor. Den kroniska inflammationen är, i motsats till den akuta fas-reaktionen, synnerligen diskret och ofta svår att identifiera. Lågmälda tecken på kronisk inflammation kan vara: oförklarlig trötthet, sömnsvårigheter, huvudvärk, håravfall, tidigt grått hår, mjäll, finnar, oförklarliga hudutslag och rodnader, torra ögon, sköra naglar, torrhet i munnen eller faktiskt okontrollerbar salivbildning, reducerade sexfunktioner, oregelbundna menstruationer, oförklarad kronisk förstoppning eller faktiskt också diarré, oförklarad skeletturkalkning, frekventa oförklarliga infektioner och influensa, frekvent mental depression, oförklarad andfåddhet, svettiga fötter och svettiga handflator, med mera. Många sjukdomar som uppträder i tidiga barnaår som allergier och bokstavssjukdomar, exempelvis ADHD, uppvisar också betydande kronisk inflammation.

Medicinering förvärrar ofta problemen

Min uppfattning är att symptom som ovan, som ofta är tecken på kronisk inflammation, borde fungera som en varningssignal på att du bör förändra din livsstil. Det är inte ovanligt att personer med problem av dessa slag klagar hos sin läkare vilket ofta resulterar i ett recept på något läkemedel. Tyvärr hjälper läkemedelsbehandling i de flesta fall inte mot kronisk inflammation utan resulterar i stället ofta i förskrivning av ytterligare ett eller flera läkemedel. Och det måste ju anses vara dumt, då det mest effektiva sättet att komma till bukt med kronisk inflammation är att förändra ditt sätt att leva.

Oförändrad livsstil leder ofta till en ond spiral av sjukdomar

Vad vi däremot inte lyckats hitta någon förklaring till än, är varför sjukdomsförloppet hos en individ börjar med cancer, hos en annan med diabetes och hos en tredje med Alzheimers. Vad som är positivt är dock att mycket talar för att en radikal omställning av livsstil och matvanor inte bara leder till att bekämpa den aktuella sjukdomen, utan också kan bryta den onda spiralen av sjukdomar som följer i varandras spår.

Många faktorer avgör men den största makten har du själv

Om man inte förändrar sin livsstil och orsaken till att problemet uppkommit från allra första början, leder det i stället till fler sjukdomar. Det kroniska inflammatoriska trycket gör helt enkelt att en individ som fått en kronisk sjukdom löper väsentligt större risk att få en andra och en tredje. Efter flera år av kronisk inflammation uppstår inte sällan mycket allvarliga kroniska sjukdomar, så som Alzheimers, diabetes, cancer och många fler.

Det är tusentals, sannolikt tiotusentals, faktorer som bidrar till utveckling av långvarig kronisk inflammation – allt ifrån hur din farfar hade det då han föddes och växte upp och hur din mamma levde före och under graviditeten samt medan hon ammade (dvs i den period då immunsystemet programmeras och kalibreras) – till hur du sköter ditt egna liv. Man anser att ”dåligt” arv från farfar liksom din mammas livsstil bidrar till cirka 30% om du får kronisk sjukdom senare i livet. Det här kommer jag att återkomma till längre fram i höst.

Det hoppfulla med det här är att du själv disponerar över ca 70% av dina hälsoresurser. Du kan alltså, på många sätt, själv välja om du vill vara frisk eller sjuk. Dina verktyg är bland annat vad du äter och vad du undviker att sätta i dig och, inte minst, lämplig och anpassad motion.

Naturligtvis krävs det uthållighet, vilja och ofta omfattande egna insatser. Men även om det ibland känns motigt att motionera och tillreda hälsosam mat är det en sporre att veta att livsstilsändringar, också sent i livet, har visat sig ge överraskande stor utdelning – en reduktion med minst 50% av sjukdomsfrekvensen och en betydande förlängning av livslängden. Kronisk inflammation börjar i tarmen och en fungerande tarmflora är basen för god hälsa. Något jag kommer att berätta mer om nästa måndag.

Källa: Food Pharmacys veckobrev januari 2016.

Senaste inläggen